Sarımsak Kokusu Nasıl Giderilir?
Sağlık bakımından adeta ecza deposu olan sarımsağın kokusunu gidermenin yolu vücuttaki kimyasal reaksiyonları yönlendirmekten geçiyor. Sarımsak çok sevilen bir sebzedir ve kokusu uzun süre vücutta kalır. Tüketilmesi neticesinde, üzerinden bir gün geçse bile kokusu hala nefesinizde ve terinizde kendini gösterir. Hatta sarımsak kokmak için ağzınıza sarımsak sürmüş olmanız bile gerekmez.
Sülfür Bileşikleri
Sarımsak çok miktarda sülfür bileşikleri barındırır ve bu madde sindirildiğinde direk kana karışır. Kandan da akciğerlere geçer ve nefes yoluyla ağızdan dışarı atılır ve akabinde dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalamanızda mevcut bu koku giderilemez. Çünkü kokunun kaynağı ağızdaki sarımsağın dişlerdeki kalıntısı değil, vücudun içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyondur.
Marul, hindiba, kereviz, patates, maydanoz, nane, reyhan, fesleğen, mantar gibi bazı yiyeceklerin sarımsak kokusunu giderdiği fevkalade biliniyordu.
Marul, Nane, Elma
Birçok faydası ve önemi olan yiyeceklerin marul, nane ve elma olduğu ortaya çıktı. Bu gıdalar piştiğinde aynı etkiyi göstermiyordu. Bu yiyeceklerdeki bazı enzimler pişme sırasında parçalanıyor ve etkilerini yitiriyorlar. Uzmanlara göre özellikle nane fenolik bileşikler bakımından çok zengin. Nanenin içerdiği rosmarinik asit sarımsaktaki sülfür bileşiklerine tutunarak kokusuz bir molekül oluşturuyor. Elmada da benzer maddeler olsa da daha düşük seviyede. Fakat maruldaki fenolik bileşikler yeşil çaydakinden de az çıkmıştı.
Tek başına saf enzimler sülfür bileşiklerini etkisiz kılmada pek işe yaramıyor ancak marulun koku giderme etkisini ortaya çıkaran, fenoliklerle birlikte olan enzimlerdir.
Hastalık Teşhisinde Kokular
Henüz tümüyle sırları çözülemeyen bu kimyasalların etkileri sarımsak kokusu asgariye indirilebilir ancak unutmayalım ki, istediğiniz kadar koku giderici işlemlere tabi tutun insan hayat sahibi, nefes alıp veren bir kimyasal reaksiyonların olduğu bir fabrikadır. Yenilenler, içilenler, ağzımızda yaşayan bakteriler ve hatta belli hastalıkları taşıyıp taşımadığımız bile soluğumuz ve terimizdeki kokuyu belirler.
Bilim adamları, soluk verirken çıkan molekülleri inceleyerek akciğer kanserini teşhis etmenin ne kadar mümkün olduğunu anlamaya çalışıyor. Kan, idrar ya da doku örneklerindeki kokuları inceleyen elektronik koku alma cihazlarıyla yumurtalık kanseri ya da beyin zedelenmesi gibi hastalıklara özgü uçucu moleküllerin tespit edilip edilemeyeceği araştırılıyor.
İnsanın kendisinden çıkan kötü kokuları asgariye indirme çabası genel bir görgü kuralıdır; ancak bu kokuların değerli bilgiler içerdiği düşüncesi de az heyecan vermiyor.
www.yasam360blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder