Lor Dolması Nasıl Yapılır?




Pazı gibi değerli bir sebzenin Gümüşhane ve yöresinde bu kadar etkin olarak tüketildiği başka bir memleket yoktur ihtimal. Bu lezzetine doyum olmayan lor dolması, süt ürünleri, tahıllar ve sebzelerin bir araya gelmesiyle tam bir gastronomi ortaya çıkarmıştır asırların geleneksel yemekleri. 



Malzemeler

Bir Bağ Pazı
İki Bardak Su
Tuz
Yarım Kg İnce Bulgur Lor
Karabiber
Kırmızıbiber
Maydanoz
100 gr Tereyağı
100 gr Süt Kaymağı (Çiğ)
Bir bardak Yoğurt
3 Diş Sarımsak


Lor Dolması Tarifi

Bir demet pazı temizlendikten sonra, sapları kesilir. Kaynamış su içinde beş dakika bekletilerek öldürülür ve buzlu su içine alınarak parlaklığı korunur. Mineral değeri için pazılar suda kaynatılmaması iyi olur. Pazıların haşlama suyu ya da sıcak su ile bulgur ıslatılır. Bulgur kıvama gelince harcı için, lor, karabiber, pul biber, tuz eklenir ve karıştırılır. 

Pazı yaprakları dolma ölçülerinde parçalanır ve gereği kadar iç koyup yaprak sarması gibi sarılarak tencereye yerleştirilir. Üzerine pazı suyundan ihtiyaç kadar su ilave edilir. Dolmaların üzerine tereyağı eklenir ve kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirilir. Pişen lor dolmalarına kaymak ilave edilerek 180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kızarmaya bırakılır. Sıcak ve sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar