Pestil Tatlısı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
10 Kg Un
Üç Teneke Dut
Ceviz ya da Fındık
Pestil Tatlısı Tarifi
Olgunlaşmış dutlar mevsiminde toplandıktan sonra dalda kalan
dutlar pekmez ve pestil yapmak için olgunlaşma üsürecini doğal ortamında
tamamlayan dutlar pestil ya köme yapılır. Toplanan dutlar pek bekletilmedem ve
minaral değerlerini kaybetmeden dutlar kazana dökülür, üzerine yeteri kadarsu
konup karıştırılarak şıra kıvamına gelinceye kadar kaynatılır.
Doğal ağaç
dalından örülmüş bir sepet ağaç dalına asılır ve bu sepetin çok sıkı dokunmuş
bir çuval asılır ve şıra çuvalın içine boşaltılır. Altına konulmuş geniş bir leğen
konur ve şıra süzülerek bu leğen içinde toplanır. Tekrar bu kazanda kaynatılır.
Malzemesi için ihtiyaç kadar fındık dövülür ve derin birkanba un konur. Soğumuş
bir miktar şıra una yedirilir.
Bu karışım kıvam için kaynayan şıraya ilave
edilip koyulaşana kadar karıştırılarak kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Bu işlem
yapılıyorken iki metre boyunda özel pestil bezleri güneşe serilir. Yapılan
pestil harcı kaşıkla bezlerin üzerine ince bir biçimde sürülür, arkasından
üzerine fındık veya ceviz serpilir.
Hazırlanan bu bezler gece ipe asılır,
ertesi gün serilen temiz bezlerine üzerine pestiller ters kapatılır ve kuruması
sağlanır. Bez kısmından hafifçe ıslatılarak bezden çıkarılır. Tekrar kuruması için
tellere asılır. Tam olarak kuruma sağlanan pestiller katlanarak kalıp halinde ahşap
kaplara dizilerek saklanır.
Yorumlar
Yorum Gönder