Pestil Tatlısı Nasıl Yapılır?




Gümüşhane yöresi pestil ve kömelerinin diğer yörelersde imalatı yapılanlara göre en önemli farkı dut meyvesinin hastında yatmaktadır. bu tür hasat biçimi ve pestil imalatı hiç bir yöremizde yoktur. bütün ürünler gılikoz ve furuktoz katılmadan imalatı yapılmaktadır. Dolayısıyla asırlardan beri uygulanan bu yöntemi yaşatmak için çaba sarfetmek gerekmektedir.


Malzemeler

10 Kg Un
Üç Teneke Dut
Ceviz ya da Fındık


Pestil Tatlısı Tarifi

Olgunlaşmış dutlar mevsiminde toplandıktan sonra dalda kalan dutlar pekmez ve pestil yapmak için olgunlaşma üsürecini doğal ortamında tamamlayan dutlar pestil ya köme yapılır. Toplanan dutlar pek bekletilmedem ve minaral değerlerini kaybetmeden dutlar kazana dökülür, üzerine yeteri kadarsu konup karıştırılarak şıra kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. 

Doğal ağaç dalından örülmüş bir sepet ağaç dalına asılır ve bu sepetin çok sıkı dokunmuş bir çuval asılır ve şıra çuvalın içine boşaltılır. Altına konulmuş geniş bir leğen konur ve şıra süzülerek bu leğen içinde toplanır. Tekrar bu kazanda kaynatılır. Malzemesi için ihtiyaç kadar fındık dövülür ve derin birkanba un konur. Soğumuş bir miktar şıra una yedirilir. 

Bu karışım kıvam için kaynayan şıraya ilave edilip koyulaşana kadar karıştırılarak kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Bu işlem yapılıyorken iki metre boyunda özel pestil bezleri güneşe serilir. Yapılan pestil harcı kaşıkla bezlerin üzerine ince bir biçimde sürülür, arkasından üzerine fındık veya ceviz serpilir. 

Hazırlanan bu bezler gece ipe asılır, ertesi gün serilen temiz bezlerine üzerine pestiller ters kapatılır ve kuruması sağlanır. Bez kısmından hafifçe ıslatılarak bezden çıkarılır. Tekrar kuruması için tellere asılır. Tam olarak kuruma sağlanan pestiller katlanarak kalıp halinde ahşap kaplara dizilerek saklanır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar