Kokoreç Kelimesinin Kökeni ve Kokorecin Geleneksel Tarifi



Kokoreç, Anadolu ve Balkan coğrafyasında genellikle küçükbaş hayvanların ince bağırsağı ve bumbarından elde edilen ve şişe sarılarak kor ateşte kızartılarak genellikle de ekmek arası atıştırmalık olarak servis edilen oldukça da lezzetli bir o kadarda besleyici bir yemek çeşididir. Kelime kökeni olarak, yeni Yunanca kokorótsi κοκορότσι, mısır koçanı Arnavut ağzı, argo sözcüğünden türemiştir. Yunanca olan bu kelime, Arnavutça kokërroz mısır, mısır koçanı sözcüğü ile aynı anlama gelmektedir. Bu sözcük Bulgarca ve Sırpçada da aynı anlamda kullanılmaktadır. Slavca kökenli olduğunu da belirtenler vardır.

Kokoreç geniş bir coğrafyada farklı kültür ve medeniyetin kendi gelenekleri ile bugünkü lezzetine kavuşmuştur. Kokoreç ve buna benzer tatların gelişim süreçleri üzerinde yemek tarihi yazanlar pek ilgili oldukları görülmüyor. Asalında asırlardı savaşların ve medeniyetlerin değişimiyle belli bir karakteristik tada kavuşan bu yemekler bulundukları coğrafyaların geçmişine ait birçok sırrında içinde bulundurmaktadır.

Yemek kimyası bakımından meseleyi değerlendirecek olursak, aromalı ve acı baharatlar, yeşil ve kırmızı sebzeler, küçükbaş hayvanların ince bağırsağı ve bumbarından elde edilen bu lezzet odun ateşinde dünyada eşi olmayan bir lezzete dönüşmesi gastronomi bakımından adeta bir mucizedir.

Ülkemizde kokoreç kültürü ve servisi genel olarak sokakta servis edilen bir yiyecektir ve restoran mönülerine pek girmeyen yemek türüdür. Kokoreç kömür ve odun ateşinde özel olarak hazırlanmış mangallı tezgâhlarda yavaş yavaş pişirilir. Çoğunlukla akşam ve geceleri sokakta ayaküstü yenilir ve yanında içecek olarak ayran, turşu suyu ya da şalgam suyu bu lezzetin tamamlayıcısı olarak içmek gerekir.

Yunanistan da Kokoreç Yemek
Balkan coğrafyasında herhangi bir zamanda da kokoreç bulmak ve yemek mümkündür ancak Yunanlar kokoreci geleneksel olarak paskalya döneminde tüketirler.  Hatta tavernalarda her zaman kokoreç bulmak mümkündür. Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir türü de Gardouba γαρδούμπα ya da gardoubakiadır.


Kokoreç Tarifi

 Malzemeler
- Bir kg kuzu işkembe
- İki tane acı biber
- Üç adet domates
- İki çay kaşığı kekik 

Kokoreç nasıl yapılır?
Kasaptan aldığınız işkembeyi iyice bir yıkayın.  Arkasından işkembeyi isterseniz kuşbaşı veya bütün halinde düdüklü tencerede yeteri kadar su ilave ederek, elli dakika süresince pişiriniz.  Pişirdiğiniz kokoreçleri kuşbaşı doğrayarak tavada hafif sıvı yağ ile kavurunuz ve tam kıvam alıyorken baharatları ve doğranmış domatesleri aromalarını verinceye kadar kavurunuz. Servise hazır hale gelmiş kokorecinizi ister tabakta esterse ekmek arası tüketebilirsiniz.

Kokoreç yapmanın incelikleri
Lezzetli bir kokoreç pişirmek 6 aylık süt kuzusundan olmasına özen gösteriniz.
Kokoreci bir süre süte yatırıp bekletiniz ve bu şekilde kokoreç daha lezzetli olacaktır. 
Kekiğin özel olması gerekir.
Maraş pul biberini kokorece kullanmalısınız 

Kokorecin tam olarak temizlendiğinden emin olun.

yasam360.blogspot.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar