Kokoreç Kelimesinin Kökeni ve Kokorecin Geleneksel Tarifi
Kokoreç,
Anadolu ve Balkan coğrafyasında genellikle küçükbaş hayvanların ince bağırsağı
ve bumbarından elde edilen ve şişe sarılarak kor ateşte kızartılarak genellikle
de ekmek arası atıştırmalık olarak servis edilen oldukça da lezzetli bir o kadarda
besleyici bir yemek çeşididir. Kelime kökeni olarak, yeni Yunanca kokorótsi κοκορότσι, mısır koçanı Arnavut
ağzı, argo sözcüğünden türemiştir. Yunanca olan bu kelime, Arnavutça kokërroz mısır,
mısır koçanı sözcüğü ile aynı anlama gelmektedir. Bu sözcük Bulgarca ve Sırpçada da aynı anlamda
kullanılmaktadır. Slavca kökenli olduğunu da belirtenler vardır.
Kokoreç geniş bir
coğrafyada farklı kültür ve medeniyetin kendi gelenekleri ile bugünkü lezzetine
kavuşmuştur. Kokoreç ve buna benzer tatların gelişim süreçleri üzerinde yemek
tarihi yazanlar pek ilgili oldukları görülmüyor. Asalında asırlardı savaşların
ve medeniyetlerin değişimiyle belli bir karakteristik tada kavuşan bu yemekler
bulundukları coğrafyaların geçmişine ait birçok sırrında içinde
bulundurmaktadır.
Yemek kimyası
bakımından meseleyi değerlendirecek olursak, aromalı ve acı baharatlar, yeşil
ve kırmızı sebzeler, küçükbaş
hayvanların ince bağırsağı ve bumbarından elde edilen bu lezzet odun ateşinde
dünyada eşi olmayan bir lezzete dönüşmesi gastronomi bakımından adeta bir
mucizedir.
Ülkemizde kokoreç
kültürü ve servisi genel olarak sokakta servis edilen bir
yiyecektir ve restoran mönülerine pek girmeyen yemek türüdür. Kokoreç kömür ve
odun ateşinde özel olarak hazırlanmış mangallı tezgâhlarda yavaş yavaş
pişirilir. Çoğunlukla akşam ve geceleri sokakta ayaküstü yenilir ve yanında
içecek olarak ayran, turşu suyu ya da şalgam suyu bu lezzetin tamamlayıcısı
olarak içmek gerekir.
Yunanistan da Kokoreç Yemek
Balkan coğrafyasında herhangi bir zamanda da kokoreç bulmak ve
yemek mümkündür ancak Yunanlar kokoreci geleneksel olarak paskalya döneminde
tüketirler. Hatta tavernalarda her zaman kokoreç bulmak mümkündür. Yunan
kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir türü de Gardouba γαρδούμπα ya
da gardoubakiadır.
Kokoreç Tarifi
Malzemeler
- Bir kg kuzu işkembe
- İki tane acı biber
- Üç adet domates
- İki çay kaşığı kekik
- Bir kg kuzu işkembe
- İki tane acı biber
- Üç adet domates
- İki çay kaşığı kekik
Kokoreç nasıl yapılır?
Kasaptan aldığınız işkembeyi iyice bir yıkayın. Arkasından
işkembeyi isterseniz kuşbaşı veya bütün halinde düdüklü tencerede yeteri kadar
su ilave ederek, elli dakika süresince pişiriniz. Pişirdiğiniz kokoreçleri kuşbaşı doğrayarak
tavada hafif sıvı yağ ile kavurunuz ve tam kıvam alıyorken baharatları ve
doğranmış domatesleri aromalarını verinceye kadar kavurunuz. Servise hazır hale
gelmiş kokorecinizi ister tabakta esterse ekmek arası tüketebilirsiniz.
Kokoreç yapmanın incelikleri
Lezzetli bir kokoreç pişirmek 6 aylık süt kuzusundan olmasına
özen gösteriniz.
Kokoreci bir süre süte yatırıp bekletiniz ve bu şekilde
kokoreç daha lezzetli olacaktır.
Kekiğin özel olması gerekir.
Maraş pul biberini kokorece kullanmalısınız
Kokorecin tam olarak
temizlendiğinden emin olun.
yasam360.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder