Ayva Tatlısı Tarifi




Ayva sonbaharda yetişmesi nedeniyle kış aylarının vaz geçilmez meyveleri arasındadır. Ayva tatlısı, tüketilmesi en hafif tatlılar arasındadır. Sağlık bakımından birçok vitamin ve minerali içeriğinde bulunduran ayva ülkemizde bol miktarda yetişmektedir. Reçelinden, yemeğine kadar birçok yemeğin ana malzemesi olması bu kadim toprakların nasıl bir bereketi olduğu konusunda birçok fikir vermektedir.

Yaklaşık 12 -13 bin yıllık Anadolu Medeniyet Tarihinde farklı kültürlerin geliştirdikleri yöntem ve uygulamalar günümüzde dünyada pek eşi bulunmayan lezzetlerin ortaya çıkmasına aracı olmuşlardır. İşte böyle bir coğrafyada yemeğin hikâyesi tadı kadar lezzeti ve doyumsuzdur.


Ayva tatlısı malzemeleri

Beş adet orta boy ayva
Bir buçuk su bardağı toz şeker
Dört adet karanfil
Bir adet çubuk tarçın
Bir bardak su
 

A vitamini, lif ve demir bakımından fevkalade zengin olan ayva, içinde yüksek miktarda tanin bulunması ağızda farklı bir lezzet bırakır ve bu nedenle hoşaf ile tatlı yapımında kullanılır. Aslında bu meyveyi iyi tanıyan şefler yemeklerinde kullanmaktadırlar. Ancak bu biraz daha bilgi ve tecrübenin olmasını gerektirmektedir.


Ayva Tatlısı Yapımı 

-
Ayva tatlısı yapımına başlıyorken ilk önce çekirdeklerini ayırın ve çekirdekler tatlınızın daha lezzetli kırmızı bir renk almasını sağlayacaktır.

- Ayvalarınızın okside olmaması için limon suyu ile ovalayarak kararmasını engelleyecektir.

Öncelikle ayvalarımızı akarsuda ovalayarak yıkayalım. Kabuklarını soyup ikiye bölelim. Çekirdeklerini temizledikten sonra orta büyüklükte bir tencereye ayvaların üzerini biraz geçecek şekilde su koyun. Yaklaşık yirmi dakika kadar haşlayın.

Haşlanan ayvaları fırınınızın tepsisine güzelce dizin, alın toz şeker, tarçın, karanfil ve suyu koyup ısıtılmış yüz elli derecelik fırında yaklaşık otuz dakika kadar pişirin. Tam olarak kıvamına gelen ve yumuşayan ayvaları fırın tepsiden servis tabaklarına alınız. Sevdiğiniz tadkara göre ceviz, fındık veya kaymak ile servis edebilirsiniz. Bunun yanında ayva çekirdeklerini tepsinin içine koyarak renk almalarını sağlayabilirsiniz. 


Şifa Kaynağı Ayva

Ayva zengin lif içeriği sayesinde kolon kanserini engelleyici etkisi bulunmaktadır ve bol miktarda A, C, K, B2, B3 ve B6 vitaminleri bulunur.   C vitamini ve bakır en önemli antioksidan maddelerdir. Bu sebepten dolayı bağışıklık sistemi için de etkilidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar