Pazı Muhlaması Nasıl Yapılır?



Anadoluda kadim şehirlerin uzun yıllardan beri medeniyetlerin teçrübeleri ile son şeklini almış kültürel  ve geleneksel mirasımız Gümüşhanede de kendine özğü yemekler ile kendini göstermektedir. bu yemeklerden farklı bir lezzete sahip ''Pazı Muhlaması''nı yazdık.

Malzemeler 

Bir Kilogram Pazı
150 Gr. Kıyma ya da Et Kavurması
iki Yemek Kaşığı Tereyağı
bir Adet Kuru Soğan
bir Yemek Kaşığı Domates Salçası
beş Adet Yumurta
Tuz
Karabiber




Pazı Muhlaması Tarifi

Pazılar, sapları ve yapraklarıyla birlikte ince boyunda yıkanır ve doğranır. Bir tencerede 7-8 dakika rengi hafifçe dönünceye kadar tuzlu suda haşlanır ve süzdürülür. Soğumaya bırakılır. Soğuyan pazılar sıkılarak bir portakal büyülüğünde toplar haline getirilir. Bu sıkılan bu pazılar kapalı bir kapta ve buzdolabında 2-3 gün kadar bekletilir.

Dinlendirilmiş pazılar bir tencerede tereyağı ve ince kıyılmış soğanla beraber kıyma ya da et kavurması eklenip kavrulur. İsteğinize göre domates ya da salça ilave edilip, 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra hazırlanmış pazıların 2 veya 3 topu üzerine aktarılır. Pazılar da 4 dakika daha hep birlikte kavrulduktan sonra bir su bardağı ılık su, tuz ve karabiber ilave edilerek hafif kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Yaklaşık 10 dakika geçtikten sonra pişirme kabının kapağı açılır, kişi sayısına göre yunurtalar kaşıkla yemeğin içine açılan gözlere kırılır. Ateş tam olarak kısılıp, beş dakika daha pişirilir ve sıcak servis edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar