Lahana Sarması Tarifi ve Yöresel Yorumlanması




-    Tarifini yapacağımız lahana sarması Gümüşhane ve köylerinde yapılan şeklidir. Bazı yemek sitelerinde genellikle tavukgöğsü ile tarif yapılmaktadır, bu yemeğin aslında tavuk eti yoktur.

-     Lahana sarması kış aylarının en lezzetli yemeklerinden birisidir. Yapımı çok beceri gerektirmeyen ve kolay tarifi ile beraber bu lezzet bombalarını sofralarda pek görülmemesinin yegâne sebebi, lahananın hakkıyla tanınmamasında yatmaktadır. Özellikle karasal iklimin hâkim olduğu Ülkemizde lahana sarması satırda kıyılmış ince kuşbaşı et ile harika bir lezzet meydan getirisiniz.



Lahana Dolmasının Tarihsel Süreci

-       Yer kürede kış ve karasal iklimin hâkim olduğu bölgelerde kış şartlarına uzun süreli dayanabilme özelliği olduğu için Rusya’da, Türki Cumhuriyetlerde Anadolu coğrafyasında birçok yemeğin ilham kaynağı lahana olmuştur. Yüksek rakımlı platolarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel gıdasıdır. Özellikle, bölgede yetişen tahıl ürünleri ile bir arada yemek yapılması sebze tahılın gatronomi değeri bakımında eşsiz bir lezzet ortaya çıkmaktadır.

-        Rus araştırıcı Zhukowsky lahana bitkisinin anavatanının Anadolu’nun Van yöresi olduğunu ve dünyanın en büyük lahanalarının burada yetiştirildiğini belirtmektedir. Lahana doğu ilerimizde her ailenin bahçesinde yetiştirdiği sebzedir fakat Gümüşhane yöresinde özellikle yüksek köylerde yapılan lahana yemekleri Anadolu lahana yemekleri arasında tatmaya değer bir durumdadır.


-        Mevsim sonbahar ve pazarlarda lahanalar görülmeye başladı. Bu lahana sarması az biraz emek ve sabır isteyen bir yemektir. Lahana sarmasının hem zeytinyağlı, hem de tereyağlı olarak yapabilirsiniz.


Lahana Sarması Tarifi Nasıl

Malzemeleri

Bir orta boy lahana
iki adet soğan
Üç çay bardağı pirinç
yaklaşık yarım kilo satırda doğranmış kuşbaşı dana eti
Bir yemek kaşığı biber salçası
Bir yemek kaşığı domates salçası
Maydanoz, nane
Tereyağı ya da zeytinyağı
Tuz, karabiber

Sosu için
Üç yemek kaşığı tereyağı
Üç tatlı kaşığı un
Üç tatlı kaşığı domates salçası
Yeterince su

 Lahana sarması(dolması) nasıl yapılır?

-        Lahana yapraklarının damar kısımların temizledikten sonra kaynayan suya koyuyoruz. Sarmamız rahat ve pratik sarılması için beş dakika kadar bu yaprakları haşlıyoruz.  Soğanlar çok ince doğranıp arkasından, maydanozu ve naneyi ince doğruyoruz. Pirinç ya da kırık bulgurla hazırlanan bu malzemeleri derin bir kaba alıp kuşbaşı etlerimiz, tuz ve karabiberi ve zeytinyağını döküp iyice karıştırıyoruz. 

-        Hazır hale gelen lahana yapraklarını harcımızla isteğinize göre üçgen veya dairesel olacak biçimde sarıyoruz. Tencerenizin dibine lahananın en damarlı kısımlarını diziniz, Sarmalarınızı üzerine dizin.
Sarmaların patlayıp açılmaması için biraz gevsek sarmalısınız. Dilerseniz harcınıza bir adet yumurta kırarak dağılmalarını önleyebilirsiniz ya da üzerine tabak kapatabilirsiniz. Kısık ateşte lahanalar harcınız kıvan alıncaya kadar pişirin. 


Lahananın Sağlığa Faydaları


-        Lahananın insan sağlığı bakımından birçok faydası bulunmaktadır. Zehirli toksinleri karaciğerden atar. Cildi güzelleştirir, vücutta toplanan fazla suyu ve toksinleri vücuttan atmayı kolaylaştırır.  Bağışıklık sistemini güçlendirir, selülit tedavisinde etkin rol oynar.  Günlük hayatta insanın zinde ve enerjik olmasını sağlar. Sindirim sistemin ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar