Lahana Sarması Tarifi ve Yöresel Yorumlanması
- Tarifini yapacağımız lahana sarması Gümüşhane ve
köylerinde yapılan şeklidir. Bazı yemek sitelerinde genellikle tavukgöğsü ile
tarif yapılmaktadır, bu yemeğin aslında tavuk eti yoktur.
- Lahana sarması kış aylarının en lezzetli
yemeklerinden birisidir. Yapımı çok beceri gerektirmeyen ve kolay tarifi ile
beraber bu lezzet bombalarını sofralarda pek görülmemesinin yegâne sebebi, lahananın
hakkıyla tanınmamasında yatmaktadır. Özellikle karasal iklimin hâkim olduğu Ülkemizde
lahana sarması satırda kıyılmış ince kuşbaşı et ile harika bir lezzet meydan
getirisiniz.
Lahana Dolmasının Tarihsel Süreci
- Yer kürede kış ve karasal iklimin hâkim olduğu
bölgelerde kış şartlarına uzun süreli dayanabilme özelliği olduğu için Rusya’da,
Türki Cumhuriyetlerde Anadolu coğrafyasında birçok yemeğin ilham kaynağı lahana
olmuştur. Yüksek rakımlı platolarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel
gıdasıdır. Özellikle, bölgede yetişen tahıl ürünleri ile bir arada yemek
yapılması sebze tahılın gatronomi değeri bakımında eşsiz bir lezzet ortaya
çıkmaktadır.
- Rus araştırıcı Zhukowsky lahana bitkisinin
anavatanının Anadolu’nun Van yöresi olduğunu ve dünyanın en büyük lahanalarının
burada yetiştirildiğini belirtmektedir. Lahana doğu ilerimizde her ailenin
bahçesinde yetiştirdiği sebzedir fakat Gümüşhane yöresinde özellikle yüksek
köylerde yapılan lahana yemekleri Anadolu lahana yemekleri arasında tatmaya
değer bir durumdadır.
- Mevsim sonbahar ve pazarlarda lahanalar
görülmeye başladı. Bu lahana sarması az biraz emek ve sabır isteyen bir yemektir.
Lahana sarmasının hem zeytinyağlı, hem de tereyağlı olarak yapabilirsiniz.
Lahana Sarması
Tarifi Nasıl
Malzemeleri
Bir orta boy lahana
iki adet soğan
Üç çay bardağı pirinç
yaklaşık yarım kilo satırda doğranmış kuşbaşı dana eti
Bir yemek kaşığı biber salçası
Bir yemek kaşığı domates salçası
Maydanoz, nane
Tereyağı ya da zeytinyağı
Tuz, karabiber
iki adet soğan
Üç çay bardağı pirinç
yaklaşık yarım kilo satırda doğranmış kuşbaşı dana eti
Bir yemek kaşığı biber salçası
Bir yemek kaşığı domates salçası
Maydanoz, nane
Tereyağı ya da zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sosu için
Üç yemek kaşığı tereyağı
Üç tatlı kaşığı un
Üç tatlı kaşığı domates salçası
Yeterince su
Üç yemek kaşığı tereyağı
Üç tatlı kaşığı un
Üç tatlı kaşığı domates salçası
Yeterince su
Lahana
sarması(dolması) nasıl yapılır?
- Lahana yapraklarının damar kısımların
temizledikten sonra kaynayan suya koyuyoruz. Sarmamız rahat ve pratik sarılması
için beş dakika kadar bu yaprakları haşlıyoruz. Soğanlar çok ince
doğranıp arkasından, maydanozu ve naneyi ince doğruyoruz. Pirinç ya da kırık
bulgurla hazırlanan bu malzemeleri derin bir kaba alıp kuşbaşı etlerimiz, tuz
ve karabiberi ve zeytinyağını döküp iyice karıştırıyoruz.
- Hazır hale gelen lahana yapraklarını harcımızla isteğinize
göre üçgen veya dairesel olacak biçimde sarıyoruz. Tencerenizin dibine
lahananın en damarlı kısımlarını diziniz, Sarmalarınızı üzerine dizin.
Sarmaların patlayıp açılmaması için biraz gevsek sarmalısınız. Dilerseniz harcınıza bir adet yumurta kırarak dağılmalarını önleyebilirsiniz ya da üzerine tabak kapatabilirsiniz. Kısık ateşte lahanalar harcınız kıvan alıncaya kadar pişirin.
Sarmaların patlayıp açılmaması için biraz gevsek sarmalısınız. Dilerseniz harcınıza bir adet yumurta kırarak dağılmalarını önleyebilirsiniz ya da üzerine tabak kapatabilirsiniz. Kısık ateşte lahanalar harcınız kıvan alıncaya kadar pişirin.
Lahananın Sağlığa Faydaları
- Lahananın insan sağlığı bakımından birçok
faydası bulunmaktadır. Zehirli
toksinleri karaciğerden atar. Cildi güzelleştirir, vücutta toplanan
fazla suyu ve toksinleri vücuttan atmayı kolaylaştırır. Bağışıklık
sistemini güçlendirir, selülit tedavisinde etkin rol oynar. Günlük hayatta
insanın zinde ve enerjik olmasını sağlar. Sindirim sistemin ve
bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder