Kavun Dolması Nasıl Yapılır: İşte Tarifi
Geleneksel ve otantik yemeklerimiz arasında başköşede
kendine yer bulan kavun dolması, hem lezzeti, hem de yapılışı bakımından harika
bir yemek. Yemek yapmak ve tüketmek toplumun hızlı yaşam anlayışı içinde
sağlıklı yolundan çıkması nedeniyle yeniden bu bilgilerin canlandırılması
bakımından önem arz etmektedir. Hazırladığımız kavun dolması tarifi ve kavun
dolması.
Osmanlı medeniyetinin son buldu ancak arkada bıraktığı büyük kültür medeniyetinin nasıl bir zevk-i selime sahip olduğunu anlatacak bir yemeklerden birisi kavun dolması.
Osmanlı medeniyetinin son buldu ancak arkada bıraktığı büyük kültür medeniyetinin nasıl bir zevk-i selime sahip olduğunu anlatacak bir yemeklerden birisi kavun dolması.
Kavun dolması malzemeleri
-
Bir adet orta boy kışlık kavun
Kavunlu sos için
Bir çorba kaşığı tereyağı
bir tutam dereotu
bir tutam maydanoz
bir fincan sıcak su
İç harcı tarifi
-
iki adet küçük soğan
bir çorba kaşığı tereyağı
bir fincan badem, Antep fıstığı, kuş üzümü
450 gram dana kıyma
bir fincan pirinç
bir tutam dereotu maydanoz
Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, toz kişniş, yenibahar
bir çorba kaşığı tereyağı
bir fincan badem, Antep fıstığı, kuş üzümü
450 gram dana kıyma
bir fincan pirinç
bir tutam dereotu maydanoz
Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, toz kişniş, yenibahar
Kavun dolmasının püf noktası
Antep fıstığı ve bademi ön hazırlık için sıcak suda bekletin
ve kabuklarını sorun. Kavunun iç kısmını çıkarın. Fırını kesinlikle önceden
ısıtmayın kavunu yakabilirsiniz.
Kavun dolması nasıl yapılır?
Kışlık orta boy kavunun baş kısımlarını kesin, dik bir şekilde ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini ayırın. Kaşıkla kavunun içini oyup çıkan parçayı ayrı bir kaba alın. Soğanları doğrayın. 1 çorba kaşığı tereyağını yakmadan eritin üzerine doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun. Sıcak suda beklettiğiniz ve kabuklarını soyduğunuz badem ile Antep fıstığını ekleyin biraz daha pişirmeye devam edin.
Sıcak suda bekleyen ve şişen kuru üzümleri de üzerine ekleyip
karıştırmaya devam edin. Ayrı bir tavada hazırladığınız kıymayı kavurun. Kaynatılıp
ve süzülmüş pirinci de ekleyerek 5 dakika daha kavurmaya davam edin. Maydanoz
ve dereotunu hazırladığınız bu harca ekledikten yavaş yavaş karıştırın. Tuz,
karabiber, toz kişniş ve yenibaharı da ekleyiniz.
Hazırladığınız harçla kavunun içini doldurun fırın ve
tepsisine yerleştirin. 10 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin. Sos
için, bir yemek kaşığı tereyağını tavada eritin ayırdığınız kavun parçalarını
ekleyin ve karıştırın biraz kıyılmış dereotunu ve maydanozu da ekleyerek
karıştırmaya devam edin. Piştikten sonra dilimleyerek servis
edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder