İtalyan Ustalardan Sağlıklı Makarna için Beş Öneri
Dünya Makarna Günü nedeniyle, dünyanın en büyük üreticisi
olan İtalya'dan bu gıdayı sağlıklı tüketmek için 5 tavsiye yapıldı.
Roma merkezli Uluslararası Makarna Örgütü tarafından
düzenlenen Dünya Makarna Günü, her yıl başka bir ülkenin ev sahipliğinde
etkinliklerle yapılıyor. Bu sene etkinlikler Brezilya'nın Sao Paulo kentinde
düzenleniyor. İstanbul ise 2013 yılında "makarna başkenti" olmuştu.
Makarna üretimi ve kişi başına düşen tüketimde dünya lideri
olan İtalya'da medya da bu güne özel haberlerinde makarnanın, genel kanının
aksine şişmanlatmadığı ve aslında sağlığa faydalı olduğu yönünde haberlere yer
verdi.
Sağlıklı makarna pişirme tavsiyeleri
ANSA haber ajansı ise, sağlığa faydalı olacak şekilde
makarna yiyebilmek için tüyolar verdi. ANSA'ya konuşan beslenme uzmanı Serena
Missori, "Makarna hakkındaki yanlış efsanelere artık son verelim"
diyerek, sağlıklı makarna için şu tavsiyelerde bulundu:
-
Sert durum buğdayından üretilmiş makarnaları
tercih edin. Tam buğday makarnası daha da iyidir. Makarnanın şeklinin bronz
kalıplarda verilmiş olması da kalitesini artırır.
-
Makarnayı çok uzun süre pişirmeyin. "Al
dente" (dişe gelir sertlikte) pişirilen makarnanın glisemi endeksi daha
düşüktür.
-
Mümkünse glisemi endeksi düşük bir spagettiyi
pişirdikten sonra tavada sızma zeytinyağı ve baharatlarla çevirin. Bazen İtalyan
yumurta ve işlenmiş etle hazırlanan bir tarif (carbonara) protein bakımından
zengin bir sos hazırlayabilirsiniz. Makarna, acımsı lezzette olan sebzelerle tüketildiğinde
vücutta ödem yapma oranını düşürür.
-
Makarnanın akşam saatlerinde tüketilmemesi
hurafesi doğru değil. Kadınlarda stres, uykusuzluk, menopozda yaşanan ateş
basması ve ya adet öncesi sendromlardan şikâyeti olanlar için akşam makarna tüketmek,
seratonin ve melatonin sentezini artırdığı için rahatlatıcı ve uykuya dalmayı
kolaylaştırıcı etki yapabilir.
-
Çölyak veya kolit hastaları, glüten hassasiyeti
olanlar ve bağırsak rahatsızlığı çekenler tam pirinçten, kinoadab ya da
karabuğdaydan yapılan makarnaları afiyetle yiyebilirler. Bu makarnalar kesinlikle
al dente pişirilmeli. Öcesinde ya da sonrasında acımsı tadı olan sebzelerle
birlikte tüketilmeli.
Uluslararası Makarna Örgütüne Göre Makarna
Pişirmenin Sırrı
Makarna yemeklerinde en temel kural makarnayı al dente
kıvamında haşlamak, ne çok çiğ ne de çok pişmiş olmalı. Makarna haşlamak için her
100 gr makarna için haşlama kabına bir litre su koyun ve tencereyi yüksek ateşe
alın. Her bir litre su için on gram tuz koyun. Su kaynadığında makarnayı
ekleyin. Suyun yeniden kaynamasını bekleyin ve arada sırada karıştırarak,
makarna paketinin üzerindeki pişirme süresine sadık kalarak pişirin ve süzgeç
yardımıyla süzün. Daha önceden hazırladığınız sosu ekletin, iyice karıştırın ve
sıcak olarak tüketin.
Bir tabak makarna, uzun yaşam iksiri başlığıyla İl
Messaggero gazetesi yayımladığı haberde, glisemik endeksinin düşük olması
nedeniyle makarnanın kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini düşürdüğünü
yazdı.
Türkiye’de Durum Nasıl?
Uluslararası Makarna Örgütü'nün önceki yıl açıkladığı
verilere göre dünya da üretilen 14,3 milyon ton makarnanın 3,2 milyon tonu
İtalya'da üretiliyor. En büyük makarna üreticileri listesinde İtalya'yı ABD,
Türkiye, Brezilya ve Rusya izliyor.
Makarna üretiminde ilk sıralarda yer alanÜlkemiz, kişi
başına düşen tüketim miktarında çok geride kalıyor. İtalya’da ise, üretimde
olduğu gibi tüketimde de ilk ilk sırada.
2015 verilerine göre İtalyanlar kişi başına yılda 23,5 kg
makarna tüketiyor. İtalyanları 16 kg ile Tunus, 12 kg ile Venezuela takip
ediyor. Türkiye ise 7,5 kg ile 15'inci sırada geliyor.
yasam360.blogspot.com
yasam360.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder