İtalyan Ustalardan Sağlıklı Makarna için Beş Öneri


Dünya Makarna Günü nedeniyle, dünyanın en büyük üreticisi olan İtalya'dan bu gıdayı sağlıklı tüketmek için 5 tavsiye yapıldı.

Roma merkezli Uluslararası Makarna Örgütü tarafından düzenlenen Dünya Makarna Günü, her yıl başka bir ülkenin ev sahipliğinde etkinliklerle yapılıyor. Bu sene etkinlikler Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenleniyor. İstanbul ise 2013 yılında "makarna başkenti" olmuştu.

Makarna üretimi ve kişi başına düşen tüketimde dünya lideri olan İtalya'da medya da bu güne özel haberlerinde makarnanın, genel kanının aksine şişmanlatmadığı ve aslında sağlığa faydalı olduğu yönünde haberlere yer verdi.


Sağlıklı makarna pişirme tavsiyeleri

ANSA haber ajansı ise, sağlığa faydalı olacak şekilde makarna yiyebilmek için tüyolar verdi. ANSA'ya konuşan beslenme uzmanı Serena Missori, "Makarna hakkındaki yanlış efsanelere artık son verelim" diyerek, sağlıklı makarna için şu tavsiyelerde bulundu:
-          Sert durum buğdayından üretilmiş makarnaları tercih edin. Tam buğday makarnası daha da iyidir. Makarnanın şeklinin bronz kalıplarda verilmiş olması da kalitesini artırır.

-          Makarnayı çok uzun süre pişirmeyin. "Al dente" (dişe gelir sertlikte) pişirilen makarnanın glisemi endeksi daha düşüktür.

-          Mümkünse glisemi endeksi düşük bir spagettiyi pişirdikten sonra tavada sızma zeytinyağı ve baharatlarla çevirin. Bazen İtalyan yumurta ve işlenmiş etle hazırlanan bir tarif (carbonara) protein bakımından zengin bir sos hazırlayabilirsiniz. Makarna, acımsı lezzette olan sebzelerle tüketildiğinde vücutta ödem yapma oranını düşürür.

-          Makarnanın akşam saatlerinde tüketilmemesi hurafesi doğru değil. Kadınlarda stres, uykusuzluk, menopozda yaşanan ateş basması ve ya adet öncesi sendromlardan şikâyeti olanlar için akşam makarna tüketmek, seratonin ve melatonin sentezini artırdığı için rahatlatıcı ve uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etki yapabilir.

-          Çölyak veya kolit hastaları, glüten hassasiyeti olanlar ve bağırsak rahatsızlığı çekenler tam pirinçten, kinoadab ya da karabuğdaydan yapılan makarnaları afiyetle yiyebilirler. Bu makarnalar kesinlikle al dente pişirilmeli. Öcesinde ya da sonrasında acımsı tadı olan sebzelerle birlikte tüketilmeli.



Uluslararası Makarna Örgütüne Göre Makarna Pişirmenin Sırrı

Makarna yemeklerinde en temel kural makarnayı al dente kıvamında haşlamak, ne çok çiğ ne de çok pişmiş olmalı. Makarna haşlamak için her 100 gr makarna için haşlama kabına bir litre su koyun ve tencereyi yüksek ateşe alın. Her bir litre su için on gram tuz koyun. Su kaynadığında makarnayı ekleyin. Suyun yeniden kaynamasını bekleyin ve arada sırada karıştırarak, makarna paketinin üzerindeki pişirme süresine sadık kalarak pişirin ve süzgeç yardımıyla süzün. Daha önceden hazırladığınız sosu ekletin, iyice karıştırın ve sıcak olarak tüketin.

Bir tabak makarna, uzun yaşam iksiri başlığıyla İl Messaggero gazetesi yayımladığı haberde, glisemik endeksinin düşük olması nedeniyle makarnanın kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini düşürdüğünü yazdı.


Türkiye’de Durum Nasıl?

Uluslararası Makarna Örgütü'nün önceki yıl açıkladığı verilere göre dünya da üretilen 14,3 milyon ton makarnanın 3,2 milyon tonu İtalya'da üretiliyor. En büyük makarna üreticileri listesinde İtalya'yı ABD, Türkiye, Brezilya ve Rusya izliyor.

Makarna üretiminde ilk sıralarda yer alanÜlkemiz, kişi başına düşen tüketim miktarında çok geride kalıyor. İtalya’da ise, üretimde olduğu gibi tüketimde de ilk ilk sırada.


2015 verilerine göre İtalyanlar kişi başına yılda 23,5 kg makarna tüketiyor. İtalyanları 16 kg ile Tunus, 12 kg ile Venezuela takip ediyor. Türkiye ise 7,5 kg ile 15'inci sırada geliyor.

yasam360.blogspot.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar