Gümüşhane'nin Tarihi ve Yöresel Yemeklerinden Ziron(Siron)





Ülkemizin tabiatı bozulmayan ve bozulması mümkün olmayan yerlerinden biri olan Gümüşhane’nin geleneksel yaşam biçimi asırlardır devam etmektedir. Özellikle Türk, Ermeni ve Rum halklarının iç içe yaşadığı ve izlerinin hala bulunduğu bu coğrafya adeta kültür hazinesi olarak keşfedilmeyi beklemektedir.  Bunlardan özellikle güzel yemekleri en lezzetli ve Gümüşhane'ye özgü harika bir yemek tarifi yapıyoruz.

Ziron

Malzemeler 

bir kilogram un
bir tatlı kaşığı tuz
bir bardak su
250 gr. süzme yoğurt
iki yemek kaşığı tereyağı
Sos için istediğiniz kadar ceviz


Ziron’un Tarifi

Tüketeceğiniz kadar miktara göre bir tencere içerisine bir miktar su koyunuz. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır ve ya yörede bir yıl yetecek kadar sonbaharda hazırlanmış olanlar satın alınır. Yufkalar iki parmak genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen bu yufkalar katlanarak kurutulur. 

Kurutulduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Arkasından süzme yoğurt ya da kurut(yoğurdun güneşte kurutularak elde edilen yoğurt topları) su ile ezilir, damak zevkinize göre sıcak ya da soğuk olarak karışım hazırlanır. Bu karışım sironun üzerine dökülür. Eritilen tereyağı da sironun üzerine dökülerek ceviz ya da fındıkla servis edilir. Dilerseniz bal ve ya pekmezle de sos yapabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar