Gümüşhane'nin Tarihi ve Yöresel Yemeklerinden Ziron(Siron)
Ülkemizin tabiatı bozulmayan ve bozulması mümkün olmayan
yerlerinden biri olan Gümüşhane’nin geleneksel yaşam biçimi asırlardır devam
etmektedir. Özellikle Türk, Ermeni ve Rum halklarının iç içe yaşadığı ve
izlerinin hala bulunduğu bu coğrafya adeta kültür hazinesi olarak keşfedilmeyi
beklemektedir. Bunlardan özellikle güzel
yemekleri en lezzetli ve Gümüşhane'ye özgü harika bir yemek tarifi yapıyoruz.
Ziron
Malzemeler
bir kilogram un
bir tatlı kaşığı tuz
bir bardak su
250 gr. süzme yoğurt
iki yemek kaşığı tereyağı
Sos için istediğiniz kadar ceviz
Ziron’un Tarifi
Tüketeceğiniz kadar miktara göre bir tencere içerisine bir miktar su koyunuz. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır ve ya yörede bir yıl yetecek kadar sonbaharda hazırlanmış olanlar satın alınır. Yufkalar iki parmak genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen bu yufkalar katlanarak kurutulur.
Ziron
Malzemeler
bir kilogram un
bir tatlı kaşığı tuz
bir bardak su
250 gr. süzme yoğurt
iki yemek kaşığı tereyağı
Sos için istediğiniz kadar ceviz
Ziron’un Tarifi
Tüketeceğiniz kadar miktara göre bir tencere içerisine bir miktar su koyunuz. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır ve ya yörede bir yıl yetecek kadar sonbaharda hazırlanmış olanlar satın alınır. Yufkalar iki parmak genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen bu yufkalar katlanarak kurutulur.
Kurutulduktan sonra düz
tepsiye yan yana dizilir. Arkasından süzme yoğurt ya da kurut(yoğurdun güneşte
kurutularak elde edilen yoğurt topları) su ile ezilir, damak zevkinize göre
sıcak ya da soğuk olarak karışım hazırlanır. Bu karışım sironun üzerine
dökülür. Eritilen tereyağı da sironun üzerine dökülerek ceviz ya da fındıkla
servis edilir. Dilerseniz bal ve ya pekmezle de sos yapabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder