Gendime çorbası (Dövme Çorbası)



Gümüşhane ve yöresinde yetiştirilen buğdaylar hemen hemen gıda mühendisliği bakımından genetik bir işleme tabi tutulmadığı gibi an yıllardır değişmeyen tohum kullanıldığı için bölge insanının temel gıdası olması açısından da üzerinde durulmaya değer bir konudur.

Malzemeler 
İki su bardağı yarma buğday (gendime)
bir su bardağı fasulye ya da mısır
bir kilo süzme yoğurt
Bir tutam dereotu ya da nane
ihtiyaç kadar tuz
  
Gendime Çorbasının Tarifi

Gendime çorbası, fasulye ve ya mısır tercihinize göre bir gün önceden suda bekletilir. Tamamen kaynama kıvamına gelinceye kadar suda bekletmek gerekir. Yenecek kıvama çelinceye kadar haşlanır.  Gendime mısır gibi patlayıncaya kadar haşlanır ve soğumaya bırakılır. Haşlanan tüm malzemeler bir tencerede toplanır ve gendimenin kendi suyu ile yörenin süzme yoğurdu ile karıştırılır. Kıvan alıncaya kadar gerek su gerek yoğurt eklenir. Dereotu ya da nane gibi baharatlar ile süslenerek servis edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar