Geleneksel Gümüşhane Yemeği: Lemis




Malzemeler

3 Adet Yumurta
2 Baş Soğan
Üç Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
Bir Kg Pazı
Üç Çorba Kaşığı Tereyağı
Bir Çay Kaşığı Pul Biber
Dört Su Bardağı Un
İki Bardak Su Bardağı Su


Lemis Tarifi


Bir demet pazı yıkanır ve temizlenir. Pazılar doğranmadan sıcak suda yaklaşık beş dakika bekletilir ve arkasından buzlu soğuk suya atılır ve süzülür. Suyu sıkılıp irice doğranır. Soğan küp şeklinde doğranır. Sıvı yağda hafifçe kavrulur. 

Doğranan pazılar ilave edilip tuz, karabiber, pul biber serpilir ve kavurmaya devam edilir. Arkasından yumurtaları çırparak pazılara karıştırılarak bir süre daha pişiriniz ve soğumaya bırakınız. Unu derin bir kaba koyunuz. Ortasını havuz gibi açınız. Ayarında tuz ekleyiniz. Ilık suyu azar azar ilave edilerek yoğurunuz. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar devam ediniz. Hamurdan küçük toplar yapınız ve üzerini nemli bezle örtünüz. 

Yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Hamur topları, unlanmış aş tahtasında ince oklava ile tabak büyüklüğünde açınız. İçlerine hazırlanan malzemeden 3 kaşık kadar ilave edilip ikiye katlayınız ve kenarlarını hafifçe bastırılarak kapatınız. Saç üzerinde veya teflon tavada yağsız olarak çift taraflı pişiriniz. İki tarafına tereyağı sürülerek servis yapınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar