Geleneksel Gümüşhane Yemeği: Lemis
Malzemeler
3 Adet Yumurta
2 Baş Soğan
Üç Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
Bir Kg Pazı
Üç Çorba Kaşığı Tereyağı
Bir Çay Kaşığı Pul Biber
Dört Su Bardağı Un
İki Bardak Su Bardağı Su
Lemis Tarifi
Bir demet pazı yıkanır ve temizlenir. Pazılar doğranmadan
sıcak suda yaklaşık beş dakika bekletilir ve arkasından buzlu soğuk suya atılır
ve süzülür. Suyu sıkılıp irice doğranır. Soğan küp şeklinde doğranır. Sıvı yağda
hafifçe kavrulur.
Doğranan pazılar ilave edilip tuz, karabiber, pul biber
serpilir ve kavurmaya devam edilir. Arkasından yumurtaları çırparak pazılara
karıştırılarak bir süre daha pişiriniz ve soğumaya bırakınız. Unu derin bir
kaba koyunuz. Ortasını havuz gibi açınız. Ayarında tuz ekleyiniz. Ilık suyu azar
azar ilave edilerek yoğurunuz. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene
kadar devam ediniz. Hamurdan küçük toplar yapınız ve üzerini nemli bezle
örtünüz.
Yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Hamur topları, unlanmış aş tahtasında
ince oklava ile tabak büyüklüğünde açınız. İçlerine hazırlanan malzemeden 3
kaşık kadar ilave edilip ikiye katlayınız ve kenarlarını hafifçe bastırılarak
kapatınız. Saç üzerinde veya teflon tavada yağsız olarak çift taraflı
pişiriniz. İki tarafına tereyağı sürülerek servis yapınız.
Yorumlar
Yorum Gönder