Dondurulmuş Gıdalar İle İlgili Bilmeniz Gerekenler



Dünyanın beslenme ve gıda konusunda geldiği son nokta israfın artık büyük boyutlara ulaşmasıdır. Özellikle dondurulmuş gıdaların kullanımının pek bilinmemesinden dolayı israf edilmeleridir.
Dondurulmuş gıdalar hakkında sık sık sorulan sorulara karşı yanıtlar.


Gıda yalnızca alındığı gün mü dondurulur?

İnsanların yüzde 43'ü öyle olduğuna inanıyor ama bu bilgi yanlış. Fakat genel doğru gıdalar, son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir. Gıdalar bekledikçe tazeliğinden kaybettiği için zamanla besin değeri düşebilir ama tehlikeli de değil.


Gıda derin dondurucuda uzun süre beklerse bozulur mu?

Halkın yüzde 38'i gıdaların derin dondurucuda da bozulabileceğine inanıyor. Gıda kurumlarına göre bu bilgide doğru değil.
Doğru bilgi ise, zamanla buz kristallerinin artması yüzünden gıdanın tadı ve dokusu değişse de, besin zehirlenmesi riski yok. Gıda derin dondurucuda güvendedir ama zamanla kalitesi düşer. Dolayısıyla da dondurulduktan sonra 6 ay içinde tüketilmesini tavsiye ediliyor. Tabii paketlenmiş hazır gıdaların üzerindeki etiketlere de bakılmasında fayda var.


Gıdayı çözdürdükten sonra ne kadar zamanımız var?

Bazı bakterileri çoğu, buz içinde ölmüyor. Sadece düşük ısı ve susuzluk yüzünden pasif hale geçiyor. Bu nedenle gıdanın buzu çözüldüğünde, bozulma süreci de yeniden başlıyor.
Derin dondurucudaki gıdalar televizyon kumandasındaki bekletme komutu gibidir, sadece zamanı durdurur. Ancak çözülen gıda, durdurduğu zamanı yeniden çalıştırmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak tüketeceğiniz kadar ve zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde bitirin.


Dondurulmuş gıdayı çözdürmek için en iyi yöntem hangisi?

Bakterilerin üreme şartları genel olarak sıcaktadır. Bu hızlı üreme biçimine karşı mikrobik çoğalmayı yavaşlatmak için, gıdayı yavaş yavaş çözdürmek en iyisi. Aksi halde bakterilerin hızla artması riski var. Gıda Standartları Kurumlarına göre en güvenli yöntem, yemek ya da kullanmadan bir gece önce buzdolabına aktararak orada çözdürmek.


Dondurulmuş Gıdayı İkinci Defa Dondurmak Tehlikeli mi?

Dondurulup ve tüketmek için çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak bu gıdalar çözüldükten sonra yeniden dondurulmak istenirse, ikinci defa çözüldüğünde bakteriler kaldıkları yerden faaliyetlerine devan ederler ve çok hızla çoğaldıkları için zehirlenme riski daha da artar.


Dondurulup çözülen gıda eğer pişirilmişse, mesela çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.

yasam360.blogspot.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar